NyheterMedlemsinfoPublicerat
OrganisationVåra politikerVårt program
KommunstyrelsenFullmäktigeMotionerInterpellationer
FrågorSkrivelser Inspiratören

Kommunpartiet i Härryda

Fullmäktige 2009

Tillbaka till arkivsidan >>
Till aktuellt i Fullmäktige >>

09-11-16   Sammanfattning av KF-ärenden med KP-beröring

Politiska inriktningsmål för utsatta barn och ungdomar

UTK-beredningens förslag till politiska inriktningsmål hade omarbetats av KS till presensskrivning och även ändrats i ordvalet på några punkter. Beredningens ordförande var beredd acceptera ändringarna, men det var tydligt att beredningens ledamöter inte i förväg informerats i någon form av samråd. Nils Bengtsson, KP, yrkade därför på avslag till KS yrkande och att KF istället måtte antaga beredningens eget förslag och yrkande.

Detta för att visa om beredningarna tillmäts någon egentlig betydelse, om presensskrivning är något vi måste leva med, samt om beredningsledamöterna skulle vara beredda att hävda sin egen uppfattning. Av den revidering av fullmäktiges arbetsordning, som senare antogs av KF, framgår, att KS inte hade rätt att ändra på beredningens förslag och yrkande.

Kommunfullmäktige beslöt ändock i enlighet med KS yrkande, mot vilket Nils Bengtsson reserverade sig skriftligt med stöd av övriga KP-ledamöter.

Politiska inriktningsmål för folkhälsan

KP kommenterade de av en tillfällig beredning framtagna politiska inriktningsmålen för folkhälsan. Målen kan ses som en grundsyn eller policyförklaring, men kan omöjligen nås på 1-2 valperioder, om ens någonsin.

För att presensskrivning inte skall ge ett löjligt intryck av tomt skryt, föreslogs att man på kommunens hemsida inleder måldokumenten med att förklara att målen avser det tillstånd i framtiden som man vill uppnå och inte något redan genomfört. Annette Eiserman-Wikström ansåg att medborgarna i Härryda kommun är så intelligenta, att någon sådan förklaring inte behövs.

KP ifrågasatte om inte presensskrivningen är en förskönande omskrivning, som hittats på av Härryda-politiker, för att slippa ställa krav på förvaltningen i form av bör och skall.

Varför presensskrivs inte de nationella folkhälsomålen eller EUs miljömål?! Två av de 11 folkhälsomålen skulle då kunna lyda så här:

Ny arbetsordning för fullmäktige

Vid diskussionen av förslaget till ny arbetsordning framhöll KP att kommunen nu i tre års tid brutit mot kommunallagen beträffande valbarhet för ledamöter till beredningarna. Förslaget att fortsätta bryta mot lagen i ytterligare ett år, till 2011, är helt oacceptabelt. Därmed hindrar man småpartier att i tid före valet skola in nya personer i beredningsarbetet.

KP yrkade därför att paragraf 5 i kommunallagens kapitel 4 om valbarhet omedelbart skall tillämpas i Härryda kommun.

Fullmäktige avvisade kommunpartiets yrkande och beslöt i enlighet med kommunstyrelsens förslag, mot vilket KP reserverade sig skriftlig och meddelade att beslutet kommer att överklagas som stridande mot gällande lag.

Behandlingen av budgetpaketet

Behandlingen av bostadsförsörjningsprogram och drift-och investeringsbudget samt därav föranledda delbeslut inleddes med en debatt, där företrädare för partierna redovisade och motiverade sina budgetförslag respektive ändringsförslag till Alliansens budgetförslag. Kommunpartiet framhöll att man inte avser framlägga något eget budgetförslag, att man underkänner Alliansens förslag och därför avser begära återremiss på hela budgetpaktet.

När Bostadsförsörjningsprogrammet 2010-2014 behandlades, framhöll Gunnar Carlson, KP, i sitt inlägg att detta program styr kommunens alla budgetar. Genom att målet om full behovstäckning i förskoleverksamheten är prioriterat, leder en befolkningsökning långt över det av fullmäktige fastställda 1%-målet, till stor del bestående av inflyttade barnfamiljer, till stora konsekvenser för kommunens ekonomi. Medan det kräver omedelbara insatser i investeringar, tar det 2-3 år innan de inflyttades skatter tillförs kommunkassan. Upplåningen mångdubblas från 2006 till 2014 och soliditeten sjunker från 16% till 10% under samma tid, allt i strid mot målen för god ekonomisk hushållning.

Gunnar Carlson yrkade därför på återremiss av bostadsförsörjningsprogrammet och att kommunstyrelsen upprättar ett nytt, inom det gällande 1%-målet, samt att man utreder konsekvenserna av olika tillväxtmål för perioden 2015-2022 samt föreslår de inriktningsmål för den nya översiktsplanen som denna utredning föranleder.

I diskussion ansåg Ing-Marie Samuelsson, s, att utredningar av olika tillväxtmål gjorts regelbundet och att de genomgående visat att nuvarande tillväxt ligger inom vad kommunen klarar av. Det visar sig emellertid vid kontroll att den senaste sådan analys som gjorts var från 2005, och att beslut om en uppdatering fattades i fullmäktige först våren 2009. Studien från 2005 innehåller emellertid inget som helst beräkningsunderlag, utan enbart sektorns egenhändiga bedömning av effekterna av olika tillväxtmål mellan 0,5% och 4 %.

När målet för god ekonomisk hushållning behandlades, efterlyste Gunnar Carlson, KP, en utredning av motiven för föreslagna förändringar av målen och av deras konsekvenser, samt en redovisning varför fullmäktiges tidigare fattade beslut om målen för god ekonomisk hushållning inte har följts. Han yrkade på återremiss av ärendet med begäran om motiven till föreslagna ändringar av gällande mål samt en konsekvensanalys. Fullmäktige avslog yrkandet och beslutade enligt kommunstyrelsens förslag, mot vilket KP reserverade sig skriftligt.

Vid behandlingen av driftsbudgeten meddelade Gunnar Carlson att KP avstår från att lägga fram något eget budgetförslag, annat än att man yrkar att de statliga extramedlen används till att ersätta nerprutningarna på vård, omsorg och skola, alltså på vård av människor istället för på vård av gator och vägar. Detta yrkande behandlades separat av fullmäktige och avslogs. Han meddelade slutligen att kommunpartiet avstod från att deltaga i den fortsatta behandlingen av drifts- och invetseringsbudgetarna samt övriga punkter med koppling till dessa.

Fullmäktige antog över hela linjen kommunstyrelsens förslag till Alliansbudget, som man vågade beteckna som ”balanserad och ansvarsfull”, trots att den för de tre åren 2010-2012 sammantaget visar underskott, som lika mycket är självförvållat som orsakat av deninternationella finanskrisen.

09-10-19   Sammanfattning av ärenden med KP-beröring

Demokratiberedningens förslag till slutrapport
Samverkansavtalet med Vägverket
KP-motionen om effekten av brottsförebyggande åtgärder
KP-interpellationen kring förvaltningens förslag till budget/plan
Svar på KP-interpellationen om Landvetter Park

Demokratiberedningens förslag till slutrapport

Överläggningen om demokratiberedningens förslag till slutrapport har redan ingående behandlats inom avsnittet nyheter på hemsidan. Rapporten blev från flera håll kritiserad för sin brist på faktiska förslag och återremitterades till beredningen för vidare bearbetning efter en livlig diskussion.

Samverkansavtalet med Vägverket

Samverkansavtalet med Vägverket om kommunal medfinansiering av Slambymotet kritiserades starkt av Leif Persson, FP, och Gunnar Carlson, KP, som tillsammans med MP yrkade på återremiss. Det är staten och inte kommunen som skall finansiera nationella infrastrukturprojekt.

I sitt yttrande och i sin protokollförda reservation framhöll Gunnar Carlson att förhandlingarna förts utan information i kommunstyrelsen , där de politiska blocken i efterhand godkänt avtalet och sänt det vidare för beslut i fullmäktige, utan krav på ett godtagbart beslutsunderlag, bl.a. beträffande förvaltningens obestyrkta påstående att avtalet på sikt skulle innebära en ren vinst för kommunen på 50 mkr.

Kommunens åtagande innebär dels ett lån till Vägverket om 114,5 mkr för förskottering av deras kostnader. Dessutom skall kommunen stå för räntekostnaderna under utlåningstiden om uppskattningsvis 3-4 mkr/år.

Beslutet att förvärra kommunens redan tungt belastade lånesituation och ytterligare försämra soliditeten borde ha krävt fullmäktiges beslut innan kommunen försattes i denna situation.

KP-motionen om effekten av brottsförebyggande åtgärder

KP-motionen om effekten av brottsförebyggande åtgärder och återanpassning av omhändertagna ungdomar ansågs besvarad genom det samarbetsprojekt med fem andra kommuner kring utanförskap, prevention och rehabilitering som skall avrapporteras vid årsskiftet , följd av analys inom sektorn och förslag till åtgärder.

KP-interpellationen kring förvaltningens förslag till budget/plan

I KP-interpellationen kring förvaltningens förslag till budget/plan frågades om kommunstyrelsens ordförande ämnar fortsätta strunta i kommunstyrelsens fattade beslut beträffande god ekonomisk hushållning, samt om KP-motionen av 2009-03-29 om framtagning av riktlinjer för en krisplan skulle besvaras i tid för att kunna beaktas i budgetarbetet.

I sin kommentar till interpellationssvaret framhöll Gunnar Carlson att behandlingen av motionen avsiktligt försenats, så den ej skulle hinna behandlas i tid.

KS ordförande bestred detta samt hävdade att man följer vad som beslutats i KF om god ekonomisk hushållning (trots att detta alldeles uppenbart inte varit fallet), samt att hon ifrågasatte om det alls finns någon kris eller behov av någon krisplan.

  

Svar på KP-interpellationen om Landvetter Park

I sitt svar på KP-interpellationen om Landvetter Park framhöll KS ordförande att kommunens politiker och tjänstemän varken nu eller tidigare varit i kontakt med den irländske huvudmannen, samt att kommunen överhuvud taget inte gjort några åtaganden eller utsatt sig för några risker kring projektet.

Detalplanen gäller, och ingen anledning finns att kontakta konkursförvaltaren för Golf Engineers. (Detta sagt trots att Golf of Course Landvetter AB genom skogsavverkning försöker förhindra egen konkurs, så att kommunen riskerar få ett stort kalhygge i ett f.d. värdefullt naturområde istället för det tilltänkta rekreationsområdet).

I sin replik framhöll Gunnar Carlson det som utomordentligt allvarligt om kommunen verkligen inte haft någon kontakt med den irländske huvudmannen, utan endast förhandlat med ett 100 kkr bolag med skogen på parkområdet som enda tillgång ,och för ett sådant företag öppnat upp ett stort centralt beläget område för spekulation.

Slutligen får vi veta av ordföranden att detaljplanen gäller, en överraskande upplysning eftersom överklagandena inte behandlats och detaljplanen därmed inte vunnit laga kraft. Ordförandens uppfattning att de planmässiga förutsättningarna som låg till grund för KFs antagande av detaljplanen inte förändrats tyder på att hon missat att kommunens avtalspartner just gjort den största konkursen i Härryda någonsin.

Att då påstå att de planmässig förutsättningarna inte förändrats är häpnadsväckande och vittnar om en okunnighet som bör bli föremål för ingående utredning, i första hand inom kommunrevisionen.

 

09-09-21   Sammanfattning av ärenden med KP-beröring

Ändrad detaljplan i Skårtorp Utredning om simhall
Offentliga toaletter i Mölnlycke centrum Ny bro vid Toes väg i Södra Landvetter
Utegym/träningspark för allmänheten
Handläggning av färdtjänst och handikapparkering till socialtjänsten
Riktlinjer för en krisplan

Nerläggning av mötesplatsen för psykiskt funktionshindrade

Ändrad detaljplan i Skårtorp

Fullmäktiges beslut om ändrad detaljplan i Skårtorp innebär att en familj därmed hindras göra planerad utbyggnad på egen tomt efter att ha fått en rad motsägelsefulla uppgifter från ansvariga tjänstemän. Anita Jeppsson, KP, ansåg i sitt yttrande att kommunen hellre borde stödja än stjälpa sina medborgare och yrkade på återremiss, vilken avslogs.

Utredning om simhall

Den utredning om simhall i kommunen som tjänstemännen gjort med anledning av en s-motion om simhall i Landvetter redovisades, med en uppskattad investeringskostnad på 80 mkr och driftskostnad om 10-14 mkr, varefter KF beslöt att det under rådande ekonomiska förhållanden inte kommer att byggas någon simhall. I diskussionen föreslog KP att man gör en beräkning för ett alternativ med samlokalisering av simhall med ishallen, vilket skulle innebära stora besparingar i energibehovet, något som man nu genomför i Angered.


 

Offentliga toaletter i Mölnlycke centrum

KP-motionen om offentliga toaletter i Mölnlycke centrum hade som alternativt yrkande att man åtminstone på parkeringsplatserna gav en tydlig hänvisning till tillgängliga toaletter i busscentral och kulturhus. KS hade föreslagit avslag även på detta, medan KF med bred marginal beslöt återremittera ärendet.

Ny bro vid Toes väg i Södra Landvetter

Anita Jeppsson argumenterade för KP-motionen om ny bro vid Toes väg i Södra Landvetter och framhöll att rivningen av bron brutit en populär promenadväg, som varit bruk sedan 1700-talet, och ifrågasatte om en ny enkel gångbro verkligen skulle vara särskilt kostsamt att uppföra. Hennes yrkande på återremiss avslogs av KF.

Utegym/träningspark för allmänheten

Även KP-motionen om utegym/träningspark för allmänheten avslogs, trots att sektorn var mycket positiv, med hänsyn till de goda erfarenheter med äldre som man inhämtat från en anläggning i Angered, och trots att vårt yrkande nu endast gällde att närmare utreda erfarenheterna och kostnaderna för en sådan träningspark. Men inte ens detta ville alltså de styrande kosta på som möjlighet att på sikt förbättra folkhälsan för de äldre.

  

Handläggning av färdtjänst och handikapparkering till socialtjänsten

KP-motionen om att återföra handläggning av färdtjänst och handikapparkering till socialtjänsten avslogs också, eftersom man tydligen inte vill se dessa ärenden i sitt sociala helhetsperspektiv, utan föredrar att de handläggs som rena trafikärenden. Det viktiga blir då om den funktionshindrade någon gång orkar gå 100 meter eller med färdtjänsten komma till resans mål. Inte om vederbörande sedan orkar genomföra sitt ärende.

Riktlinjer för en krisplan

Det sedvanliga nej-sägandet till alla motionsförslag från det icke blockanslutna KP avslutades denna gång stilenligt med nej även till motionen om att ta fram riktlinjer för en krisplan. Någon krisplan anser sig inte de styrande behöva, utan tvärt om att man, genom att sitta still i båten, har lagt grunden för kommunens goda ekonomi nu och framgent.

Nerläggning av mötesplatsen för psykiskt funktionshindrade

Vid diskussionen av KP-interpellationen angående nerläggning av mötesplatsen för psykiskt funktionshindrade ansåg oppositionen liksom KP att nerläggningen var ett stort misstag. Vi anser att stora misstag skall rättas till genom att upphäva det felaktiga beslutet, inte genom att söka nödlösningar som innebär försämring för de drabbade bara för att rädda ansiktet på beslutsfattarna.

  09-06-15   Sammanfattning av ärenden med KP-beröring

Överläggning om modell för målstyrning S-motion ”alla skall med”
V-motion om hemlöshet KP-motion om de äldres hälsa
S-motion om aktiva och friskare äldre KP-motion om beräkning av byggnadsyta
KP-interpellation om hemsänd mat Tillfällig beredning för inriktningsmål för folkhälsan
   

Arbetssätt för målstyrning

Avsikten var tydligen att dokumentet ”Den röda tråden” för målstyrning i vår kommun skulle antagas utan ändringar, vilket föranledde frågor från KP och S om en diskussion i så fall vore meningsfull. Frågor och ev. kritik var tydligen ändock välkomna. Från KPs sida ansåg vi att dokumentet var en påtaglig förbättring jämfört med tidigare version, men hade ett antal invändningar dels på själva målstyrningsmetoden och dels på beskrivningarna av Härryda kommun och politikerrollen:

S-motion alla skall med:

Motionen yrkade att man skulle utreda förutsättningarna för ett kommunalt projekt, i samverkan med ideella organisationer, föreningar m.fl., där man gemensamt bildade en ideell förening med uppdrag att med riktade åtgärder hjälpa de som ställs utanför de ordinarie försörjningssystemen tillbaka i arbete.

Förvaltningen och KS majoritet ansåg att verksamheten inom FOSAM-gruppen redan motsvara de åtgärder som kommunen i dagsläget kan ekonomiskt motivera, och att man därmed ansåg motionen besvarad.

I debatten framhölls det väsentligt annorlunda man skulle vinna genom medverkan av idéella verksamheter som kyrkor, föreningsliv mm. Och att det föreslagna inte skulle innebära några merkostnader att tala om för kommunen.

Vi i KP ansåg att förslaget var intressant och stödde det i omröstning och votering. Motionen avslogs med en rösts övervikt (vilket innebar att alliansens partipiska, som vanligt, inte godtog någon samvetsröstning).

V-motion om hemlöshet:

I motionen yrkades att fullmäktige beslutar tillsätta de medel som behövs för att skyndsamt avskaffa hemlösheten i kommunen. Förvaltningen framhöll i sitt svar att ambitionen är att ingen skall behöva vara hemlös, men att man inte själv har resurser för att lösa problemet, bl.a. på grund av bristen på lämpliga lägenheter. Alla partier uttryckte sin välvilja och förhoppning att hemlöshet inte skall behöva förekomma, men majoriteten röstade sedan för att motionen därmed var besvarad. KP uttalade sitt stöd och röstade för motionen.

KP-motionen om de äldres hälsa:

I sitt motionssvar hade sektorn gjort en imponerande redovisning av alla måldokument som berör de äldres hälsa och hur man på olika plan arbetar för att främja den. Detta mynnade ut i att man ansåg sig göra ett mycket gott arbete, och i att kommunstyrelsen ansåg att sektorn gör allt som behövs och därmed föreslår att motionen avslås.

Vi underströk att de äldre och deras hälsa tillhör KPs hjärtefrågor, exemplifierat i ett stort antal motioner, interpellationer och frågor, bl.a. om de äldres kostvanor och nutritionsläget inom det särskilda boendet (numera kallat vård-och omsorgsboende). När denna motion behandlades och avslogs, ansåg företrädare för flera partier att frågan hade stor betydelse, men borde ses i ett större sammanhang, vilket just var avsikten med dagens motion om de äldres hälsa. Den avsåg inte att ta fram något ytterliga måldokument, utan att man inom sociala beredningen skulle driva ett särskilt projekt kring de äldres hälsa, för att få ett samlat grepp kring det faktiska hälsoläget och vilka faktorer som påverkar detta. Man kan förstå att sektorn, i nuvarande ekonomiska läge för sektorn och kommunen, inte är positiv till vad man ser som nya kostnader. Men ett utredningsprojekt inom beredningen kostar inte sektorn någonting, och en nutritionsstudie på ett särskilt boende kunde troligen få ekonomiskt stöd utifrån.

I diskussionen var Linde (S) sympatiskt inställd till motionen, men passade samtidigt på att ge KP kängan ”KP skriver en del bra motioner, men skriver yrkanden som är omöjliga att säga ja till”. (Efterkommentar: Var det verkligen omöjligt säga ja till en studie inom Sociala beredningen av de äldres hälsa?. Det är nog tyvärr så att yrkandena är omöjliga att säga ja till för Jan Linde bara därför att de ställs av KP). Jan Linde föreslog dock att fullmäktige, vid tillfälle, skulle ta en rejäl debatt om de äldres hälsa och behovet av tidiga hälsofrämjande åtgärder för att undvika problem längre fram. Sociala beredningens ordförande ansåg för sin del att ”visst kan vi ta upp detta i beredningen”!

Som väntat avslogs vår motion och vi reserverade oss mot detta.

S-motion om aktiva och friskare äldre

I sin motion vill S att man på olika sätt samordnar kommunens insatser kring kost, hälsa och gemenskap, riktade mot de äldre i kommunen, med olika frivilligorganisationers insatser för att erbjuda ett brett utbud. Dessa resurser skulle kopplas samman i ett aktivitetscentrum, dit de äldre kan vända sig för information, stöd och hjälp.

Sektorn ansåg i sitt svar att man redan är på god väg med detta, och med att vidare utveckla alla de träffpunkter för seniorer och äldre som finns i kommunal eller ideell regi, och att detta möter motionärernas önskemål. KP var berett stödja motionen, men S gav sig utan strid. (Kommentar: Motionen är inte ett alternativ till KPs äldre-motion, utan ett komplement. Att kartlägga vilka faktorer som påverkar de äldres hälsa är rimligen en god förutsättning både för kommunens pågående arbete för att stödja de äldres hälsa och för tillskapandet av ett eventuellt hälsocentrum.).

KP-motion om beräkning av byggnadsyta

I Härryda kommun finns ett större antal f.d. fritidshus som omvandlats till permanentboende och som genom särskilda lokala restriktioner (t.ex. för fritidsområde) har tillåten bostadsyta maximerad, t.ex. till 60 kvadratmeter. Enligt plan-och bygglagen skall byggnadsytan vara bestämd av byggnadens yttermått. Tilläggsisolering måste då läggas helt på insidan, vilket ytterligare minskar den disponibla boendeytan och omöjliggör ombyggnad till lågenergihus. Fullmäktiges avslag av motionen omöjliggör sådan tilläggisolering av byggnader i områden med maximerad byggnadsyta.

(Kommentar: Man borde rimligen kunna tillåta en lokal avvikelse i byggytan som motsvaras av önskad tilläggsisolering, inom områden där byggytan är maximerad p.g.a. annan lokal restriktion).

KP-interpellation om hemsänd mat

Den 1 april fick de vårdtagare som får hemsänd mat ett brev om en prissänkning med 1 krona, men att man istället tog bort smörgås, dryck och diverse tillbehör, eftersom så många, enligt sektorn, sagt sig inte efterfråga detta. Då många upprörda vårdtagare kontaktat KP om dessa ändringar, gjorde vi interpellationen för att få veta:

  1. Hur många som verkligen bett att få slippa tillbehören
  2. Vad dess tillbehör kostat i praktiken

Något svar på den första frågan fick vi inte, trots att den upprepades. Tillbehören uppgavs ha kostat 2:80, en siffra som det är mycket svårt att tro på, 5-10 kronor vore nog mera rättvisande. Kan någon verkligen producera en smörgås med pålägg plus en flaska dricka för mindre än 3 kronor!

Bakgrunden var tydligen att en tidigare av fullmäktige beslutad prishöjning med 2 kronor kvittats mot att tillbehören slopats och priset sänkts med 1 krona, utan att de närmast berörda i förväg underrättades eller fick yttra sig.

Tillfällig beredning för inriktningsmål för folkhälsan

Fullmäktiges presidium ansåg att det behövdes en särskild beredning för att upprätta mål för folkhälsan. Huruvida detta hade en koppling till de nu avslagna motionerna från KP om ”De äldres hälsa” och från S om ”Aktivare och friskare äldre” framgick inte.

I dokumentet ”Den röda tråden”, som man tidigare behandlat under fullmäktigemötet, framhålls att en beredning skall vara parlamentariskt sammansatt. Detta gäller tydligen inte för KFs tillfälliga beredningar, utan man föreslår enbart ledamöter från alliansen och socialdemokraterna, formulerat som kommunens representanter i Folkhälsorådet och i HSN7.

Mot detta sätt att välja representanter protesterade KP. MP. V och SD. Ett förslag från V att man istället skulle utse en representant från varje parti, med Annette EW som ordförande och Ing.Marie S som vice ordförande, röstades ner. KP framhöll att sättet att utesluta småpartierna är diskriminerande och ger intrycket att man anser deras kompetens inom olika områden vara helt ointressant.

(Efterkommentar: Överhuvud taget visar den politiska ledningen i kommunen ett förakt för det specialkunnande som många KF-ledamöter har i sin civila gärning, t.ex. när man utser arbetsgrupper och tillfälliga beredningar. Rätt partitillhörighet tycks ofta viktigare än kompetens. Ett sådant arbetssätt får otvivelaktigt negativa konsekvenser för medborgarna i form av sämre resultat).

09-03-23   Sammanfattning av ärenden med KP-beröring

Årsredovisning 2008 Fullmäktiges ansvarsprövning
Revisionberättelse och ansvarsfrihet Anvisningar för budgetplan 2010—2014
Motion av Kp, Mp,V om adjungering av ledamöter till fullmäktiges fasta beredningar S-motion om nattbelysning
KP-interpellation fixartjänster för under 75 KP-interpellation om äldres läkemedelsanvändning i vården
KP-interpellation om planerna på köpcentrum och hotell vid flygplatsmotet

   Årsredovisning 2008

I sitt inlägg konstaterade Gunnar Carlson först att man presenterat en välskriven årsredovisning, upplysande och med ett stort antal faktauppgifter som ger en bild av utvecklingen i kommunen.På basis av detta har det dragits slutsatser som det finns anledning att närmare granska. Till skillnad från de politiska blockens företrädare kan jag inte utgå från att de två blockens ledande politiker i kommunstyrelsen noga satt sig in i materialet, vet vad de talar om och har rätt när de bestämmer hur deras ledamöter skall rösta i fullmäktige.

Genomgående görs jämförelser med 2007 för att framhäva hur bra det gick 2008. För den kritiske granskaren står det klart att 2008 är det sista av 2000-talets hittillsvarande goda år, och att den grund för framtiden som nuvarande kommunstyrelsen lagt under 2007—2008 kommer att visa sig ha allvarliga konsekvenser nästa 3-årsperiod.
Den ekonomiska redovisningen inleds med påståendet att målen för God ekonomisk hushållning nås. Detta påstående är felaktigt. För 2 av de 3 finansiella målen och det prioriterade expansionsmålet kan man direkt ur årsredovisningen utläsa följande:

Mål nr 1 säger att kommunen skall för varje rullande 4-årsperiod redovisa en ekonomisk ställning som är minst lika god som den som gällde vid periodens början.Om vi med period menar tiden från början av den nuvarande majoritetens regeringsperiod så har kommunens upplåning från 2006 ökat från 235 mkr till 301 mkr och kommer enligt budgetanvisningarna för perioden 2009—2011 att öka till 500 mkr år 2011. Ökningen det sista året är 5 gånger det redovisade resultatet 2008. På tre år är sedan den ökade skuldsättningen 15 gånger 2008 års resultat. Accelerationen i utförsbacken har därmed börjat och kan öka snabbt.

Mål nr 3 är att soliditetsnivån i slutet på varje period skall vara lägst på den nivå som gällde vid periodens början. Revisorerna jämför med 2006 medan man i årsredovisningen jämför med det fördelaktigare året 2004. Soliditeten 2008 är då enligt revisorerna 13% jämfört med 16% vid slutet av 2006. Drar man ut trenden så har vid slutet av 2011 soliditeten sjunkit från 16% 2006 till 11% 2011. Kommunen är med ökad hastighet på väg mot en situation, där skuldsättningen efter nästa val tvingar fram extraordinära åtgärder hos vår kommun, som vid maktskiftet 2006 hade en sund och mycket god ekonomisk ställning.

Det första och viktigaste av de verksamhetsmål för god ekonomisk hushållning som fullmäktige tagit är att bostadsbyggandet skall utformas så att målet om 1% befolkningsökning över tid kan mötas. Detta mål har för 2007 blivit 1,9% och för 2008 1,8%, d.v.s. ett överskridande på 80—90% med de allvarliga konsekvenser detta fått för investeringar och upplåning. För att möta ett annat prioriterat mål, full behovstäckning inom förskoleverksamheten så har man tvingats till stora investeringar och kraftigt ökade driftskostnader för att möta den inflyttning som skett av barnfamiljer från närliggande kommuner.

Ett konkret exempel:

För en inflyttande barnfamilj med tre barn i förskole-/grundskoleåldern är kommunens kostnader för barnens skola ca 250 tkr per år. Med 21,05 kr i kommunalskatt krävs en taxerad familjeinkomst på ca 1,2 mkr bara för att täcka skolkostnaderna. Hur många familjeinkomster finns i den storleksordningen? Det obevisade påståendet i ingressen att ”Prognoser visar lägre skatteintäkter för 2009 och framåt och därför är det positivt att Härryda växer som vi gör” är direkt felaktigt. Bortsett från att det tar 1—2 år innan kommunen kan tillgodogöra sig skatteintäkterna från en inflyttning, så tar det för ovan nämnda barnfamilj mellan 10—15 år innan man täcker sina egna barns kostnader. År 2008 var av inflyttningen från andra kommuner 387 barn i åldern 0—14 år.

Under rubriken Känslighetsanalys konstateras ”att den kanske största finansiella påverkan har skatteutvecklingen i riket”. Detta är uppenbart i de prognoser som nyligen kommit. Men det borde också ha sagts att kommunens rekordstora, icke självfinansierade investeringarna har stor finansiell påverkan då de genererar framtida räntekostnader och amorteringar som måste tjänas in som positivt resultat eller genom en höjd kommunalskatt. Bedömningen att ”För att klara en oförändrar låneskuld , en viss förbättring av soliditeten samt ett realt oförändrat eget kapital bör resultatet ligga runt 20—40 mkr för en investeringsnivå runt 140 mkr.” Med hänsyn till det strukturellas underskottet i verksamheterna och redan för kommande år kraftigt minskade skatteintäkter i jämförelse med budget, så är resultatkravet förmodligen ca 50 mkr högre och kan inte uppnås utan kraftiga besparingar eller genom skattehöjning.

Under rubriken Framtiden ges försiktiga antydningar om att det inte ser så bra ut som andra delar av rapporten försöker ge sken av. Det skulle vara i enlighet med god tjänstemannased om författarna till dessa avsnitt talat klartext om vad som ligger framför oss.

Gunnar Carlson meddelade att han skulle godkänna årsredovisningen trots ovannämnda anmärkningar, men att han skulle lämna en röstförklaring för att motivera detta.

Fullmäktiges ansvarsprövning

Kommunstyrelsens förslag till hur frågor och ärenden om ansvarsprövning skall beredas var att kommunfullmäktiges ordförande skall göra detta i samråd med övriga fullmäktiges presidieledamöter. Gunnar Carlson yrkade på återremiss och att ansvarsprövningen istället skulle beredas av en särskild arbetsgrupp av icke jäviga KF-ledamöter. Vid diskussionen uttryckte flera ledamöter kritik mot ett förfarande där alltid jävsituationer kommer att ställa till problem. Vid omröstningen fattades bara en röst för återremiss.

Revisionberättelse och ansvarsfrihet

Med den organisation som Härryda kommun har, med kommunstyrelsen som enda nämnd och ett stort antal fullmäktigeledamöter som också är ledamöter i kommunstyrelsen, blev röstningarna om ansvarsfrihet för kommunstyrelse och dess underställda organ närmast parodisk. För varje röstning måste jäviga ropas up och ställas utmed väggarna samt tillgängliga ersättare ropas in. Sedan kommunrevisionens representant lämnat revisionsberättelse och föreslagit ansvarsfrihet, förklarade Gunnar Carlson i sitt anförande varför han inte kan dela revisionsnämndens uppfattningar och överlämnade ett antal yrkanden till fullmäktiges ordförande för beredning. Överraskande nog frångick ordföranden reglerna för hur ansvarsprövning skall gå till och nonchalerade helt begäran om beredning av Kp:s anmärkningar när han ställde frågan om ärendet skulle avgöras idag eller bordläggas för beredning. Beslutet blev att ärendet skulle avgöras idag, varpå fullmäktige beslöt bevilja styrelsen ansvarsfrihet. Gunnar Carlson reserverade sig skriftligt, enligt följande:

Kommunens egna revisorer bedömer i sin revisionsberättelse för 2008 att de finansiella målen för god ekonomisk hushållning uppfyllts. Kommunpartiet delar inte denna uppfattning av följande skäl:

I den granskningsrapport som medföljde delårsrapporten per 2008-08-31 uttalar Öhrling PriceWaterhouseCooper att de finansiella målen 2008 skall stämmas av över rullande fyraårsperiod med 2005 som basår. Detta visar att skuldsättningen ökat kraftigt under året och fortsätter att öka, liksom att soliditeten vid 2008 års slut reducerats till 13% jämfört med 14% 2005 och 16% år 2006. 13% är lägre än 14% och samtidigt sjunkande i ett läge där revisorerna i granskningsrapporten till delårsrapporten uttalar att soliditeten måste öka med 2 procentenheter år 2009, där avstämning då skall ske med år 2006 som visade en soliditet på 16%. Av ovan nämnda skäl har av fullmäktige fastställda finansiella mål inte uppnåtts.

Ingenting sägs av vare sig kommunrevisorerna eller de sakkunniga granskarna om att det prioriterade verksamhetsmålet på 1% för expansionen kraftigt överskridits och blivit 1,8% 2007 och 1,9% 2008. Kommunen är därigenom i pågående recession på väg mot en skuldsättning med stora negativa konsekvenser för kommande år. Detta exceptionellt stora överskridande är synnerligen allvarligt då det är själva grundorsaken till den negativa utveckling som i övrigt – dock med viss svårighet - kan utläsas av årsredovisningen, såväl betr. kostnader som investeringar.

I revisionsrapporten gör granskningsrevisorerna följande allvarliga påpekanden:

Härryda kommun saknar formella ekonomiska styrprinciper som antagits av fullmäktige. Vid ekonomiska avvikelser sker diskussion avseende framtida verksamhetsinriktning i annat forum än fullmäktige.” Samma anmärkning framfördes i punkt 4.1.3 i granskningsrapporten till delårsbokslutet 2008. Vi anser att granskningsrevisorernas konstaterande borde resulterat i en allvarlig anmärkning mot kommunstyrelsen som ansvarig för att översätta fullmäktiges inriktningsmål i verksamhetsmål, tillse att det finns formella styrprinciper att beslutas av KF samt att dessa vid ekonomiska avvikelser lyfts till fullmäktige för diskussion och beslut om framtida verksamhetsinriktning.

Granskningsrevisorerna anger att investeringarna bör självfinansieras över tid och det noteras att självfinansieringsgraden 2008 bara är 65,7%. Vidare sägs att ”det är viktigt att investeringsvolymerna anpassas till de budgeterade resultatnivåerna och kommunens låneskuld”. Den låga självfinansieringsgraden har inte föranlett någon anmärkning från kommunrevisorerna trots att denna låga självfinansiering fortsätter under kommande år.

Sektorernas negativa budgetavvikelser är strukturella och minst -31,5 mkr. Då ingår alltjämt positiva intäkter från exploateringsverksamheten med ca 8,1 mkr. Granskarna noterar att ”sektorernas budgetavvikelser är oroande med tanke på det försämrade ekonomiska läget för kommunsektorn.” Det understryks också att underskottet finns inom den traditionella kärnverksamheten vård och omsorg, individ- och familjeomsorgen samt förskolan. De anmärkningar i de sakkunnigas revisionsrapport som utelämnats och som framgår av redogörelsen ovan är av den arten att de gav anledning till yrkandet att fullmäktige beslutar att de påpekanden och anmärkningar som framgår av bifogade förteckning överlämnas för beredning inför fullmäktiges ansvarsprövning.

Kommunstyrelsen har icke uppfyllt följande finansiella mål:

Kommunfullmäktige beslutade med 32 röster mot 4 att avslå kommunpartiets yrkande och beviljade, utan begärd beredning av de framförda anmärkningarna, kommunstyrelsen och dess ledamöter ansvarsfrihet för år 2008. Mot detta beslut reserverade sig kommunpartiets ledamöter och undertecknad lämnar som gruppledare denna skriftliga reservation.

Gunnar Carlson (KP)

Anvisningar för budgetplan 2010—2014

23 ledamöter, däribland KP:s reprentanter anmälde att de ej deltog i detta beslut.

Motion om adjungering av ledamöter till fullmäktiges fasta beredningar

En motion från KP, Mp och V om att fritt kunna adjungera ledamöter till fullmäktiges fasta beredningar visade sig ha stöd i gällande kommunallag, som inte har annan begränsning än att man skall ha allmän rösträtt. Fullmäktige gav kommunstyrelsen i uppdrag att utreda och lämna förslag till ny reglering av fullmäktiges arbetsordning i enlighet med kommunallagen.

S-motion om nattbelysning

Motionsställarna hade anmärkningar på förvaltningens motionssvar, men var beredda att acceptera rådande sparkrav och kommunstyrelsens förslag om avslag. Nils Bengtsson, KP, framförde anmärkningar mot en kostnadsberäkning som grovt överdriver kostnaderna för övergång till lågenergilampor ich underlåter att analysera värdet av nattbelysning för ökad trygghet och minskade risker för olycksfall och skadegörelse. Han yrkade på återremiss för mer saklig bedömning. Yrkandet och motionen avslogs av fullmäktige till vilket Nils Bengtsson reserverade sig enligt följande:

Motionssvaret är oklart och ofullständigt och ett missvisande underlag för fullmäktiges beslut, då prisskillnaden mellan nattbelysning med glödlampor och lågenergilampor kraftigt underskattats. Alternativt har investeringskostnader för lågenergilampor inräknats, vilket är felaktigt, eftersom övergång till lågenergilampor ändå måste göras enligt EU-beslut, antingen vi i Härryda tänder belysningen nattetid eller inte. Energikostnaden för nattändning med lågenergilampor torde vara ca 200 000 kr och inte 570 000 kronor.

Sedan föreslår sektorn omotiverat att man hellre borde satsa på belysning i områden som idag helt saknar detta. Men ingen uppgift ges om vilka områden detta gällde, och hur många människor som berörs jämfört med de som idag berörs av nattsläckningen. Då motionens motivering var ökad säkerhet mot olycksfall, brott och skadegörelse, hade statistiska uppgifter om detta, nattetid versus dagtid, också varit på sin plats i motionssvaret.

Nils Bengtsson, KP

KP-interpellation om fixartjänster under 75

I interpellationens sägs att det finns många personer under 75 som lider av funktionsnersättningar som gör det omöjligt att stå på stegar och pallar, flytta tyngre föremål, klippa gräs mm och som skulle ha mycket stor hjälp av en fixare.

I interpellationssvaret underströks att tjänsten är strikt begränsad till 75+ och skall gälla utan behovsprövning. Det framgick vidare att personer som har dokumenterade behov av hjälp i hemmet skall få bistånd med detta tex. i form av hemtjänst. Men då krävs biståndsbedömning och också betalning för tjänsten, i motsats till för fixartjänster till 75+, vilket KS ordförande bekräftade.

Nils Bengtsson framhöll att han inte var ute efter att få fler fixartjänster, utan om att den som finns blir väl utnyttjad till förmån för behövande. Kunde man inte tänka sig att den som har hemtjänst och därvid dokumenterats som rörelsehindrad, skulle få anlita fixaren i mån av tid, även om vederbörande inte fyllt 75? Svarande ansåg inte att gällande regler kan ändras, men antydde att den som frågar ändå kan få hjälp enligt fixarens bedömning.

Kp-interpellation om äldres läkemedelsanvändning i vården

Enligt den av Nils Bengtsson ställda interpellationen har socialstyrelsen uppmärksammat problemen med våra äldres läkemedelsanvändning och börjat ändra sina föreskrifter på området. Undersökningar har visat att äldre samtidigt kan använda upptill 30-talet läkemedel och att det finns skräckexempel kring användningen av psykofarmaka inom äldreomsorgen. Kostnaderna för felmedicinering uppskattas till 10 miljarder kronor om året. De i interpellationen ställda frågorna gällde hur ofta läkemedelsgenomgångar görs inom äldreomsorgen, kunskapsnivån om läkemedelsanvändning bland omsorgspersonalen samt om man har speciell kontroll av användningen av psykofarmaka.

Den svarande gick först igenom dagens officiella regelverk, vilket dock säger lite om hur det tillämpas. Att den som ordinerat läkemedlet har ett uppföljningsansvar är t.ex. inget bevis på att uppföljning verkligen görs. Detta är givetvis anledningen till Socialstyrelsens brådska att sätta in åtgärder.

När det gäller Härryda kommun, framgår det av interpellationssvaret att läkemedelsgenomgångar görs med viss regelbundenhet, med frågetecken för Rådahemmet, där ingen uppgift fanns. När det gäller utbildning och kontroll av psykofarmaka har vår kommun ett mycket bra åtgärdsprogram och bra rutiner, Vi hoppas givetvis att dessa rutiner också följs till punkt och prickar, vilket de tydligen inte görs i många andra kommuner. KP kommer i alla fall att kontrollera detta i den utsträckning vi kan.

Av ett inlägg av Per Vorberg framgick att ett arbete pågår i samarbete med Apoteksbolaget att göra läkemedelsgenomgångar med ledning av deras internetbaserade statistik över utskrivna läkemedel.

KP-interpellation om planerna på köpcentrum och hotell vid flygplatsmotet

I GP av den 9 februari hade mark-och bostadschefen gjort uttalanden om långtgående planer för ett köpcenter och hotell vid flygplatsmotet och om att diskussioner förts som ett första steg mot en avsiktsförklaring och ett samarbetsavtal. I interpellationen ställdes frågor till kommunstyrelsens ordförande om avsikten är att sådana frågor drivs i förvaltningen utan att fullmäktige först får ta ställning till den långsiktiga utbyggnaden av kommunen i beslut om ny översiktspaln, om KS ordförande tagit initiativ till att låta utreda konsekvenserna för bl.a. handel och hotellverksamhet i närliggande orter och om kommunens planeringsresurser skall användas på nya storprojekt i stället för att ta fram den översiktplan, som efter beslut i fullmäktige skall styra markanvändningen och kommunens fortsatta utveckling. KS ordförande hävdade att frågan är på ett mycket förberedande stadium, att ingen planering pågår och att inga åtaganden gjorts, samt att frågan i vederbörlig tid kommer att behandlas i KS och KF. ”Det ligger inget motsatsförhållande i översiktsarbete och löpande parallellt arbete med olika exploateringsprojekt.”

Frågeställaren uttryckte sin skepsis över att detta skulle vara med fakta överenstämmande. Det är i maj 3 år sedan fullmäktige med pukor och trumpeter beslutade gå ut till medborgarna med en stor undersökning för att inhämta deras synpunkter inför arbetet med en ny översiktsplan. Det tillsattes också en särskild fullmäktigeberedning med uppgift att ta fram inriktningsmål för denna nya översiktsplan. Dessa mål togs av fullmäktige. Sedan blev det tyst. 

Enligt Plan- och Bygglagen skall varje kommun ha en översiktsplan med syftet att ge vägledning för beslut om användning av mark och vattenområden samt om hur den byggda miljön skall utvecklas. I vår kommun har vi under tiden sedan det ambitiösa steget att låta medborgarna vara med och bestämma, i stället tagit och påbörjat ett antal program och planer, Landvetter Centrum, Landvetter Park, Södra Landvetter och nu senast Landvetter Airport City som alla föregriper den översiktsplan som skall vara styrande och som nu håller på att bli ett kvitto på redan fattade beslut.

Detta blir speciellt allvarligt när summan av vad som sker i relativ tysthet håller på att flytta tyngpunkten i kommunen till Landvetter. Befolkningen som i dag är 7000 kommer med dessa planer att inom några tiotal år uppgå till kanske 30.000 personer. Lika många som i dag bor i hela kommunen. Detta sker utan att förtroendevalda politiker eller allmänhet fått något att säga innan man – som var fallet med Landvetter Park – gått så långt i planarbetet att ingenting kan ändras.

Detta är så pass viktigt att det inte kan tillåtas bara passera utan att påtalas. När inte ens förtroendevalda politiker utanför den mindre kretsen i de Politiska SektorsSamråden får något inflytande, hur skall vi då kunna fullfölja ambitionen att medborgarna skall få möjlighet att delta i processen? Jag skall inte förlänga den här diskussionen. KP kommer att motionsvägen ta upp den här frågan med begäran att vi ser över detta sätt att arbeta.

09-02-23   Sammanfattning av ärenden med KP-beröring

Politiska inriktningsmål för funktionshindrade KP-motion om inskränkning av handhavandet av fyrverkerier
KP-motion om avtal med HSN7 om sjukgymnastik Motion om allmänna toiletter i tätorterna
KP-motion om energibesparingsprogram KP-motion om bedömning av olika tillväxtmål
KP-motion om planerad utbyggnad av Södra Landvetter
   

Politiska inriktningsmål för funktionshindrade

Fullmäktige hade att behandla socialberedningens förslag till nya inriktningsmål för personer med funktionshinder. KP hade genom ledamöter i Handikapprådet fått veta, att rådet ej getts tillfälle att yttra sig över det nya måldokumentet innan det förelades fullmäktige för beslut, samt att man haft väsentliga synpunkter att tillföra. När vi påpekade detta för alliansen samt att vi avsåg begära återremiss om ärendet inte bordlades eller återremitterades, infomerades vi att man avsåg att själva begära återremiss. När ärendet behandlades i KF hade man tydligen tänkt om och yrkade att dokumentet skulle antagas. KP yrkade givetvis då på återemiss och en livlig diskussion följde. Man argumenterade nu att HR redan varit med och fått ge synpunkter till beredningen under arbetet med att ta fram dokumentet, och att man därmed var tillräckligt informerade. Vidare att HR ej kan göra anspråk på att medverka i och ge synpunkter på KF-organens arbete då, rådet ju sorterar under kommunstyrelsen och inte fullmäktige. Anmärkningsvärt nog hade inget av oppositionspartierna något att säga i frågan, vilket innebär att de accepterade alliansens yttranden och röstade ja till de föreslagna målen, trots att HK ej getts tillfälla att yttra sig.

Det visade sig senare, att man ej tagit hänsyn till FN-konventionen Agenda 50, som nyligen ratificerats av regeringen, och i vilken det klart utsägs, att personer med funktionsnedsättning (och deras representanter) bör ha möjlighet att aktivt medverka i beslutsfattande om riktlinjer och program, däribland sådana som direkt berör dem..Det blir intressant att följa den fortsatta utvecklingen när det gäller den nonchalans man visat gentemot HK och den av regeringen ratificerade FN-konventionen.

KP-motion om inskränkning av handhavandet av fyrverkerier

Peter Brych hade motionerat om att i kommunens lokala ordningsstadga förbjuda fyrverkerier på allmän plats och på enskildas tomter med tanke på att både människor och djur far illa av ohämmat avskjutande av fyrverkerier, samt på riskerna för okontrollerad spridning av tungmetaller samt direkta personskador och risk för bränder. Motsvarande bestämmelser har bl.a. införts i lokala ordningsstadgan i Växiö kommun.

Förvaltningen talade i sitt motionssvar om att motionen skulle innebära en obefogad inskränkning i den personliga integriteten, och att problemet egentligen bara skulle vara en fråga om att tillse att befintliga lagar och regelverk efterlevs, samt att kommunen fokuserar på information till föräldrar och de som säljer fyrverkerier.

Peter efterlyste en seriös utredning och inte ett avfärdande med allmänna formuleringar och bortseende från de effekter av nuvarande hantering som påtalats i motionen.

Eftersom motionen bordlagts utan behandling vid föregående fullmäktige kunde återremiss ej ske med tredjedelsmajoritet. Vid fullmäktiges röstning blev röstetalen 24-24, varefter fullmäktiges ordförande sänkte förslaget med sin utslagsröst! Vi återkommer!

KP-motion om avtal med HSN7 om sjukgymnastik

I motionen hade KP yrkat att kommunen skulle ta upp förhandlingar med hälso-och sjukvårdsnämnden HSN7 om att teckna ett avtal liknande det som nämnden ingått med Partille kommun och som innebar att kommunen skulle ta över ansvaret för rehabilitering på specialistnivå, till vilket man räknar sjukgymnastik i varmvattenbassäng. Genom ett sådant avtal skulle också möjlighet finnas att för bassängträning utnyttja kommunens enda varmvattenbassäng, en möjlighet som tidigare försvann när avtalet mellan HSN7 och Hälsans Hus upphörde.

Förvaltningens motionssvar var mycket oklart formulerat och inte något tillfredställande beslutsunderlag. Bl.a framgår det inte varför man inte vill diskutera något avtal med HSN7 enligt motionsförslaget och inte om kommunen för närvarande har möjlighet utnyttja bassängen i Hälsans Hus. Diskussionen i fullmäktige antydde att det för ett avtal med HSN7 skulle finnas ett krav från dem att kommunen skulle äga en egen varmvattenbassäng, men detta sades inte i motionssvaret, även om man angav att Partille ägde en varmvattenbassäng, vilket inte Härryda kommun gör. Inte heller nämndes varför kommunen inte i så fall kunde hyra in sig i varmvattenbassängen i Hälsans Hus.

KP yrkade därför på återremiss för ett mera klargörande motionssvar, vilket yrkande avslogs av fullmäktige. Fullmäktige beslöt därefter att avslå motionen, mot vilket KP reserverade sig skriftligt.

Motion om allmänna toiletter i tätorterna

I sin motion yrkade Peter Wågsjö, KD, att offentliga toiletter skulle inrättas i kommunens tätorter med hänsyn speciellt till besökare utifrån. I Peter Wågsjös frånvaro försvarades motionen av KP, som också ansåg det nödvändigt att i en tätort med 15000 invånare som Mölnlycke ha någon centralt belägen offentlig toilett samt vägvisning till denna. I vårt yttrande framhölls att sektorns bedömning av behovet knappast hade baserats på någon seriös undersökning samt att man kraftigt överdrivit kostnaderna. Man hänvisade till att kundtoiletter finns i ett antal butiker och matställen, men berörde inte situationen efter stängningsdags eller för besökare utan lokalkännedom. Man måste också betänka att det enligt ordningsstadgan är straffbart att uträtta sina behov på allmän plats. KP yrkade därför på återremiss och att några billiga och enkla lösningar skulle tas fram för fullmäktiges ställningstagande, som t.ex. att ta bort avgifterna på busstationens betaltoiletter och att skyltar sätts upp som hänvisar till busstationens och kulturhusets toiletter.

Tyvärr föll återremisskravet på en ren teknikalitet i kommunlagen, som kräver röstövervikt när ärendet tidigare bordlagts, trots att denna bordläggning skett därför att ärendet av tidsskäl inte kunde behandlas vid tidigare fullmäktigemöte. Genom en lagändring med giltighet från 1 mars 2009 skulle röstsiffrorna när motionen avslogs ha mer än räckt för en återremiss. Vi avser därför att inlämna en ny motion i frågan.

KP-motion om energibesparingsprogram

En motion från KP om att genomföra ett samlat miljö-och energiprogram, med utgångspunkt från vad vi idag vet om växthuseffekten och en hotande miljökatastrof, avslogs 2007 av fullmäktige.

Mer framsynta kommuner ser nu över sin roll i att motverka en fortsatt klimatförsämring och ge nya mål och riktlinjer för åtgärder, medan Härryda anser sig göra vad som krävs baserat på gamla riktlinjer inom energiområdet.

I en ny motion tog vi åter uppp frågan om ett aktuellt miljö-och energiprogram omfattande alla kommunens verksamheter och med målsättningen att omgående påbörjas och genomföras. I sitt motionssvar hänvisade förvaltningen än en gång till sitt fem år gamla energisparprogram, som man ansåg fullt tillräckligt. Tyvärr följde fullmäktige än en gång signalerna från tjänstemän och kommunstyrelse och avstod från att ta sitt ansvar för vår framtid i form av aktuella mål och riktlinjer för miljö-och energiarbetet, baserade på dagens verklighet. Mot beslutet reserverade sig KP.

KP-motion om bedömning av olika tillväxtmål

Kommunfullmäktige beslutade, som del av budgeten för 2008-2010, att målet för kommunens expansion även fortsättningsvis skall vara en befolkningsökning på 1% per år, en målsättning som ligger till grund för befolkningsprognos och bostadsförssörjningsprogram, som i sin tur styr lokalresursprogram såväl som investeringsbudget. Det var tänkt att 1-procentsmålet skulle vara ett maximimål. Istället var befolkningsökningen hela 1,7% 2007 och nära 2% 2008 och kommer, enligt prognoserna, att ligga på minst 1,6% under närmast kommande år, varav huvuddelen genom inflyttning. Detta ställer varje år nya krav på investeringar, bl.a. för full behovstäckning i förskolan och har snabbt ökat kommunens upplåning från 200 mkr till rekordhöga 490 mkr år 2011.

KP har därför länge efterlyst en kalkyl över hur olika tillväxtalternativ påverkar kommunens ekonomi och investeringar, hittills utan att man velat lyssna. I motionen yrkade KP att man skulle beräkna de ekonomiska konsekvenserna av en tillväxttakt på 0,5, 1,0 och 2,0% per år samt presentera vad detta innebär när det gäller investeringar och upplåning under de närmaste åren.

I sitt motionssvar föreslår förvaltningen en uppdatering av en tidigare, liknande utredning från 2005, men avslår samtidigt att en sådan uppdatering används för konsekvensberäkningar, då man ansåg detta alltför kostsamt och forskningsbetonat. Man sanktionerar alltså att i ett besvärligt ekonomiskt läge driva kommunen utan att försöka prognosticera konsekvenserna av olika tillväxtalternativ, vilket vi anser oansvarigt.

Kommunpartiet yrkade på återremiss vilket fullmäktige avslog liksom motionen. KP reserverade sig skriftligt mot beslutet.

KP-motion om planerad utbyggnad av Södra Landvetter

I samband med ett ärende kring Landvetter Park har det konstaterats att ett långt framskridet planeringsarbete pågår inom sektorn för samhällsbyggnad för utbyggnad av ett nytt bostadsområde, benämnt Södra Landvetter. Någon information till fullmäktige eller dess samhällsbyggnadsberedning om detta har inte lämnats. I motionen yrkades därför att fullmäktige skulle uppdra åt kommunstyrelsen att snarast, för en principdiskussion i fullmäktige, presentera vad som för närvarande pågår kring utbyggnaden av Södra Landvetter, innan arbetet med budgetanvisningarna för perioden 2010-2015 påbörjades. I motionssvaret hävdar sektorn att dessa påstående är felaktiga och att inget specifikt sådant planeringsarbete pågår.

Gunnar Carlson hänvisade i sitt svar till en lång rad händelser som tillsammans klart visar att ett omfattande planeringsarbete Södra Landvetter sedan länge pågår. Planeringen innebär en kraftig förskjutning av kommunens utveckling mot Landvetter och sker utan att vare sig fullmäktige eller samhällsbyggnadsberedningen haft till fälle att diskutera konsekvenserna av denna förändring av kommunen.

Vårt yrkande om bifall till motionen avslogs av fullmäktige som därmed avsäger sig möjligheten att yttra sig över sektorns sätt att ändra utvecklingen i kommunen, innan den kommande översiktsplanen blivit föremål för beslut. Kommunpartiet reserverade sig skriftligt mot fullmäktiges beslut.

09-01-26   KP:s inlägg i den allmänpolitiska debatten i fullmäktige

Göran Carlssons inlägg Nils Bengtssons inlägg

Gunnar Carlssons inlägg:

EU konstaterade nyligen att Europa upplever sin värsta ekonomiska kris sedan 2:a världskriget. Vår Regering aviserar räddningsaktioner i mångmiljardklassen och oppositionen kräver mer för att motverka ytterligare försämringar. Moderata ministrar talar om skitår och varnar för stora budgetunderskott.

SVT sände nyligen ett program om orsakerna till den finansiella kris som började i USA och som nu sprider sig till resten av världen, inkl. Härryda kommun. I TV-programmet konstaterades att man i USA länge på kredit konsumerat mer än man hade inkomster till. Man lånade våldsamt när sparande var nödvändigt för att hålla både individuell och nationell ekonomi i balans. År 2000 motsvarade USAs statsskuld 48.000 miljarder SEK. 2008 hade den stigit med 50%, till motsvarande 75.000 miljarder SEK.

Skrämmande ! Javisst ! Men jämför då med Härryda som till 2011 ökar sin upplåning med 150%, 3 gånger mer än USA gjorde på dubbla tiden. Är det någon som tror att ekonomiska lagar endast gäller världens största ekonomi och inte det Alliansledda Härryda? En kommun som 2007 var i ekonomisk balans och som nu lånar sanslöst och skickar notan till framtida skattebetalare. Den som står i skuld är som bekant inte fri!

Även i Härryda sitter i dag familjer och diskuterar vad man har råd med när familjen drabbats av varsel. Finns de någon här som tror att man då planerar att köpa ett större hus, en ny bil, eller semestra i Thailand med hela familjen? Ock går till banken för att låna till sådana utgifter. Men det gör alltså Härryda kommun. Liksom Kalix kommun lånar vi till löpande kostnader även om KS ordförande i HärrydaPosten kallar detta för stora satsningar och investeringar.

Alliansen lägger i dag fram ett 14-sidigt Strategiskt program som borde kallas en oprioriterad önskelista. På sidan 3, 1:a stycket sägs att ”detta anger vad som skall nås under mandatperioden”.Var finns rösterna från de Alliansföreträdare som har ansvar för strategisk planering eller god ekonomisk hushållning i sin yrkesroll? Tror Ni på detta eller har Ni under den fyrsvansade Allianspiskan tvingats stödja dessa förslag som bäddar för stora skattehöjningar efter 2010. Eller har Ni - som KS-ordförande - reagerat med ryggmärgen därför att varningarna kom från KP?

I uppräkningen av det som genomförts hittills nämns inte ett ord om att Ni inte följer av fullmäktige beslutade mål för god ekonomisk hushållning. Om den rådande ekonomiska krisen finns endast två rader på sidan 14: ”Händelser under 2008 som medfört både en finanskris och en nedgång i samhället i övrigt gör att de kommande åren kommer att bli viktiga att utveckla.” Vad menas med att de kommande åren blir viktiga att utveckla?

KP varnade redan i budgetdebatten 2007 och i allmänpolitiska debatten 2008 för att Alliansen grovt underskattade den negativa ekonomiska utvecklingen i vår omvärld och hur detta skulle påverka kommunens ekonomi. Men Alliansen drev igenom budgets och planer som strider mot både fullmäktiges mål för god ekonomisk hushållning och det mål om 1% årlig befolkningsökning som skulle säkra en tillväxt i balans.

Roten till kommunens snabbt växande ekonomiska problem är den okontrollerade tillväxten och oviljan att tidigt anpassa kommunen till riskerna. Tillväxten leder till stora investeringar i ny infrastruktur och ökad upplåning på en finansmarknad som är alltmer misstänksam mot kommuner som inte lever upp till sina ekonomiska mål. Det är nu dags att - liksom familjen med minskande inkomster - prioritera vad som är absolut nödvändigt för kommunens medborgare och inte vad Allianspartierna lovat i valet. Vi måste bestämma vilka heliga politiska kor som nu måste offras för att kommunen inte längre fram skall tvingas slakta ännu fler.

Kommunen har inte råd lägga en miljon om året på flexbussar som rullar utan passagerare i Öster eller på ofinansierade vårdnadsbidrag för att rädda Kd från ett politiskt nederlag. Det gäller inte heller att vara bäst i tillväxt inom GR. Tillväxt är inget självändamål.

För KP är det inte meningsfullt att här presentera en egen önskelista. Vi lägger i stället fram de övergripande prioriteringar som vi anser måste styra i Härryda. Tillväxten hålls där inom ramen för kommunens egna ekonomiska resurser, är långsiktigt hållbar och kommer genom ökat medborgarinflytande att omfatta det som medborgarna betraktar som viktigast.

Vi sammanfattar oss i följande sju övergripande mål:

Nils Bengtssons inlägg:

I sitt inledningsanförande tidigare idag talade Gunnar Carlsson om de prioriteringar vi ser som helt nödvändiga i rådande konjunkturläge, sammanfattat i sju punkter om vad som är viktigast för våra egna medborgare i Härryda kommun. Jag kommer att exemplifiera en del av detta i mitt inlägg.

Under ”En ekonomi i balans” får vi anledning komma in på en av de viktigaste orsakerna till obalans när vi kommenterar svaret på vår motion om ”bedömning av olika tillväxtmål” i punkt 18 på dagordningen.

Under ”Barn och ungdom” vill vi att de positiva erfarenheterna från försöken i Rävlanda under psykologers ledning, med tidiga åtgärder för barn med normbrytande beteenden, så snart som möjligt skall omsättas i tillämpning inom hela skolsystemet. De ekonomiska vinsterna på sikt med att så tidigt som möjligt ta tag i barnens problem blir mycket stora. Vi vill också ha mer effektiva åtgärder mot langning av sprit och narkotika till våra skolelever.

När det gäller mötesplatser för olika kategorier av ungdomar stöder vi Björn Magnussons motion senare idag. Vi vill i det sammanhanget erinra om att de ursprungliga intentionerna i vår motion om ett Allaktivitetshus, som sedermera blev det tillbyggda kulturhuset, var att det skulle vara en mötesplats för både unga och gamla. De unga tycks nu bortglömda när det gäller spontanaktiviteter där.

Vi måste också kunna erbjuda ungdomar lägenheter som de har råd att bo i. Idag finns bara alternativen att bo kvar hemma till kanske 30+ eller att flytta. Tron att just dessa utflyttade ungdomar om några år flyttar tillbaka med familj är tyvärr bara en obevisad skröna.

När det gäller mitt eget skötebarn, äldre och funktionshindrade, vill vi att:

Beträffande bibehållandet av Boråsbanan, är det glädjande att alliansen i strategidokumentet trycker hårt på att man skall bibehålla och utnyttja banan i kollektivtrafik och godstrafik. Men vi vill att våra företrädare skall agera mer kraftfullt i sina diskussioner med GR, Banverket och andra, där vi bör kunna ställa kravet att vi måste garanteras fullgoda, spårbundna trafiklösningar om vi skall kunna bibehålla 1%-målet! Vi återkommer till ämnet i samband med Birgitta Olsson motion senare idag.

Beträffande medborgarinflytandet och bemötandet kritiseras vi ibland för att ta upp enskilda medborgares problem till belysning, något som man anser inte får göras av sekretesskäl. Men sekretess är till för att skydda den enskilde, inte för att skydda handläggning och handläggare! Vi behöver kanske en Lex Sarah för politiker, en skyldighet att ta upp missförhållanden som drabbar enskilda, istället för att bara blunda, med hänvisning till att detta är ett enskilt ärende. I Alliansens program gartanteras bostadslösa tak över huvudet, men vi har tvingats engagera oss i ärenden där bostadslösa vägrats tak över huvudet i Alliansens Härryda, och därför måst flytta till annan, välvilligare kommun!

Till Översyn av den politiska organisationen återkommer vi i samband med vår interpellation om anpassning av den politiska organisationen till det reella beslutsfattandet.



Tillbaka till arkivsidan >>
Till aktuellt i Fullmäktige >>